Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγράφουν τις απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, σε μια συνεδρίαση με έντονες εναλλαγές προσήμων. Υψηλότερα το αργό. Βουτιά 12% για την Credit Suisse. Στο 1,12 ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ράλι 11% για την Glencore.

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του αργού και το ράλι στις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρείων. 

Σημειώνεται πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες έχει πλήξει τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ανακοινώνουν εξαιρετικά απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου. Μόνο αυτήν την εβδομάδα η BP ανακοίνωσε «βουτιά» 91% στα κέρδη του δ' τριμήνου και η Shell πτώση 60%.

Ράλι 11% για τις μετοχές των Glencore, Rio Tinto και BHP Billiton.

Βουτιά 12% πραγματοποιεί η μετοχή της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες για πρώτη φορά από το 2008.

Νωρίτερα σήμερα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις χειμερινές προβλέψεις της, όπου υποβαθμίζεται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1,7% φέτος, έναντι του 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,5%.

Στην έκθεση αναφέρονται ως ρίσκα η πορεία της κινεζικής οικονομίας αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,48% στις 331 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 1,6% στις 5.936 μονάδες. Ο δείκτης CAC του Παρισιού σημειώνει κέρδη 0,8% στις 4.261 μονάδες και 0,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.476 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 2,4% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.330 μονάδες. Ο ιταλικός FTMIB σημειώνει άνοδο 1,6% στις 17.701 μονάδες. 

Εν τω μεταξύ, κέρδη περίπου 1% καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v