Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Στο "κόκκινο" συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Δεν "γλίτωσε" την πτώση ούτε ο ισπανικός IBEX. Σε νέο χαμηλό 31 ετών η στερλίνα, κάτω από το 1% η απόδοση του gilt. Πτωτικά τα futures της Wall Street. Βουτιά 25% για RBS.

Μεγαλώνουν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του Brexit, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται ισχυρό πλήγμα, τη στερλίνα να καταγράφει νέο χαμηλό 31 ετών και την απόδοση του βρετανικού ομολόγου να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 1%.

Από τις πιέσεις δεν «γλιτώνει» ούτε η Ισπανία, που νωρίτερα ενισχύονταν πάνω από 2% μετά τη νίκη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος –και μάλιστα με αυξημένες έδρες- στις ισπανικές εκλογές.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ζητούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη αλλά και να μη μείνει καμία αβεβαιότητα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ για ταχεία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πιέζουν το Ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές "υποτίμησαν σε τεράστιο βαθμό" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν την Παρασκευή. "Υπήρξε μια βίαια, σκληρή, άμεση μαζική κίνηση, η στερλίνα έχασε 10%, δεν υπήρξε όμως πανικός και οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν τη δουλειά που ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν στο ενδεχόμενο αυτό, που ήταν να διοχετεύσουν πολλή ρευστότητα στις αγορές", τόνισε.

Εξάλλου, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν προκειμένου να περιοριστούν οι αναταράξεις στις αγορές.

Ωστόσο, οι αναλυτές προχώρησαν σε μπαράζ υποβαθμίσεων ευρωπαϊκών και βρετανικών τραπεζών, κάνοντας λόγο για δυσμενείς προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας, λόγω του Brexit.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,30% στις 314 μονάδες, κατά 1,2 ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.066 μονάδες, κατά 1,55% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.409 μονάδες και κατά 1,43% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.047 μονάδες.

Απώλειες 1,74% για τον ιταλικό FTMIB στις 15.452 μονάδες και 0,78% για τον ισπανικό IBEX στις 7.728 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο «δείχνουν» τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν ως 0,6%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της RBS βουτάει 25%, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Απώλειες 20% για την μετοχή της Barclays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v