Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό μήνα οι ευρωαγορές

Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της SAP κυρίως, αλλά και άλλων εταιρειών, δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές. Δεν βλέπει σαφείς ενδείξεις για επικείμενη απότομη επιβράδυνση της οικονομίας η BoE. Αύριο η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Διευρύνονται τα κέρδη στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους τώρα στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, αν και συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στο Brexit αλλά και στην Τουρκία.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο δείκτης Stoxx Europe 600 Technology, ο οποίος ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, λόγω του ράλι στις μετοχές των SAP και ASML. Και οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η SAP ανακοίνωσε αύξηση 73% στα καθαρά κέρδη τριμήνου, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 4% σήμερα, ενώ κέρδη άνω του 6% καταγράφει η μετοχή της Volkswagen, η οποία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη 7,5 δις. ευρώ το α' εξάμηνο παρά τη συνεχιζόμενη επίπτωση του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων.

Αντιθέτως, πτώση 6% καταγράφει η μετοχή της Anglo American, μετά τα ανάμικτα στοιχεία που ανακοίνωσε για την παραγωγή του β' τριμήνου, ενώ η μετοχή της BHP Billiton υποχωρεί κατά 2,2%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρήγαγε λιγότερο σιδηρομετάλλευμα από το αναμενόμενο πέρυσι.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε πως δεν «βλέπει» σαφείς ενδείξεις για απότομη επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit.

Το απόγευμα αναμένονται τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης μηνός Ιουλίου, που θα δείξουν το πώς αντέδρασαν οι ευρωπαίοι καταναλωτές στην απόφαση-έκπληξη για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σημειώνεται πως χθες η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα μηνός Ιουλίου, το οποίο επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω του Brexit.

Εν τω μεταξύ, αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και δεν αναμένεται αλλαγή στα επιτόκιά της, ωστόσο η αγορά εκτιμά πως ίσως αποφασίσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,86% στις 340 μονάδες, κατά 0,44% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.726 μονάδες, κέρδη 1,17% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.381 μονάδες και 1,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.108 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 0,7% στις 16.793 μονάδες διαμορφώνεται ο ιταλικός FTMIB και κατά 0,9% ο ισπανικός IBEX στις 8.568 μονάδες. Περιορισμένες απώλειες (-0,3%) στην Κωνσταντινούπολη.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,4%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v