Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο,Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πιέσεις στο πετρέλαιο με το Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 50 δολ. Στο επίκεντρο τα αμερικανικά επιτόκια και τα εταιρικά deals. Πτώση για το ευρώ.

Οριακή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης Stoxx 600, με τα ισχυρότερα ωστόσο ευρωπαικά χρηματιστήρια να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, χαμηλότερα κινείται η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως το ράλι των τελευταίων ημερών θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής (περισσότεροι πετρελαιοπαραγωγοί θα επιστρέψουν στην αγορά) και επομένως σε νέα πτώση των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 9,1% εξαιτίας των προσδοκιών για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο. Σήμερα το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3% στα 47,06 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent διαπραγματεύεται κάτω από τα 50 δολ, στα 49,40 (-2,9%).

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι προθέσεις της Fed για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hοle την Παρασκευή χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς αναμένεται η επικεφαλής της Fed να δώσει ενδείξεις αναφορικά με τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων για το 2016.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας παρά της πληροφορίες ότι η Volkswagen (-0,2%) επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές της μετά τη διαμάχη που οδήγησε σε «χειρόφρενο» στην παραγωγή του Golf, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στον αντίποδα, «άλμα» 11% σημείωσε η μετοχή της Syngenta μετά την έγκριση από την επιτροπή ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ για την εξαγορά της από την ChemChina έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, οι πιέσεις στο ευρώ οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές των εξαγωγικών ομίλων στην Ευρώπη. Ειδικότερα το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1311.

Στην Πορτογαλία, από το υψηλό τριών εβδομάδων υποχωρούν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, καθώς η χώρα πέρασε το «τεστ αξιολόγησης» της Fitch, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής υποβάθμισης.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,09% στις 340 μονάδες.

Ωστόσο στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,44% στις 6.828 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 10.494 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 4.389 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 8.468 μονάδες, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 16.363 μονάδες και ο δείκτης PSI στη Λισσαβόνα κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στις 4.705 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1,342 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v