Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Επιβεβαίωσε το «ΒΒ+» για την Πορτογαλία

Η Fitch επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας συνεχίζει να απογοητεύει λόγω των αδύναμων εξαγωγών και των μειωμένων επενδύσεων.

Fitch: Επιβεβαίωσε το «ΒΒ+» για την Πορτογαλία

H Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΒΒ+» για την πορτογαλική οικονομία και διατηρεί σταθερό το outlook.

Η Fitch αναφέρει ότι η αξιολόγησή της περιορίζεται στο «ΒΒ+» εξαιτίας του υψηλού χρέους, της αδύναμης ανάπτυξης και των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Επιπλέον, σημειώνει, ότι το κυβερνητικό χρέος στο 129% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015 είναι σχεδόν το τριπλάσιο από το χρέος (σε μέσο όρο) των χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση. 

Tα δημοσιονομικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο ήταν εντός των κυβερνητικών προσδοκιών, ωστόσο η Fitch είναι επιφυλακτική για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2016.

Στη συνέχεια ο οίκος επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας συνεχίζει να απογοητεύει λόγω των αδύναμων εξαγωγών και των μειωμένων επενδύσεων. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανήλθε μόλις στο 0,2% το α' και το β' τρίμηνο.

Παράλληλα, η Fitch αναφέρει ότι η ανεργία στην Πορτογαλία στο β' τρίμηνο μειώθηκε σε χαμηλό πέντε ετών και συγκεκριμένα στο 10,8%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημαντικό για την Πορτογαλία είναι η στάση που θα κρατήσει τους επόμενους μήνες η DBRS καθώς είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και έτσι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του QE. Ο οίκος διατηρεί «σταθερό» το outlook της οικονομίας, όπως αυτό μπορεί να αλλάξει τον Οκτώβριο οπότε θα επανεξετάσει την στάση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v