Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Τα χειρότερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας οδηγούν σε διεύρυνση των απωλειών στις ευρωαγορές. Πιέσεις για δεύτερη μέρα στον κλάδο των μεταλλευμάτων. Στις δηλώσεις της Yellen στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε χαμηλότερο επίπεδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται η πτώση στον κλάδο των μεταλλευμάτων, ενώ το κλίμα επιβαρύνει η ανακοίνωση των στοιχείων για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, που ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.

Το ινστιτούτο IFO ανακοείνωσε πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 106,2 τον Αύγουστο, έναντι του 108,5 που ανέμεναν οι αναλυτές, με τον δείκτη τρεχουσών συνθηκών στο 112,8 (από 114,9 που προέβλεπαν οι αναλυτές) και τον δείκτη προσδοκιών στο 110,1 (από 102,5).

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν την αυριανή ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, «ψάχνοντας» για ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. 

Από το «μέτωπο» των εταιρικών ειδήσεων, η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε πως παρέλειψε να περιλάβει σημαντικά στοιχεία στην έρευνα για τις εκπομπές ρύπων της Renault, η Volkswagen δήλωσε πως η παραγωγή της θα ομαλοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα, ενώ έληξε η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Lufthansa και του προσωπικού των αεροσκαφών για τους νέους μισθούς και τις συντάξεις. Κέρδη για την μετοχή της Ahold Delhaize μετά την ανακοίνωση βελτιωμένων πωλήσεων και κερδών το β' τρίμηνο. Από τον τραπεζικό κλάδο, η Svenska Handelsbanken, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σκανδιναβίας, ανακοίνωσε πως πούλησε το ποσοστό 6,8% του μετοχικού κεφαλαίου και το 10,3% των δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε στην AB Industrivarden προς 153,25 κορώνες ανά μετοχή.

Επίσης, χθες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη των τραπεζών της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 20% το α' τρίμηνο, στα 18 δισ. ευρώ, με το καθαρό αποτέλεσμα από τις δραστηριότητες trading και ξένου συναλλάγματος να κάνει «βουτιά» 41% στα 10,8 δισ. ευρώ.

Πριν την έναρξη της συνερδίασης, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, με τον δείκτη να υποχωρεί τον Αύγουστο στο 101 από 102 τον προηγούμενο μήνα. Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το Ισπανικό ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση το β' τρίμηνο (καλύτερα των εκτιμήσεων) και κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,86% χαμηλότερα στις 341 μονάδες, κατά 0,3% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.815 μονάδες, κατά 0,82% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.398 μονάδες και κατά 0,95% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.521 μονάδες.

Πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στον κλάδο των μεταλλευμάτων, με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 2%, λόγω των εξελίξεων στην Glencore. 

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v