Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές στον απόηχο της Yellen

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον ιταλικό δείκτη να καταγράφει πτώση άνω του 1%. Κλειστό το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο της ομιλίας της Janet Yellen στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επικεφαλής της Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016 ενώ ο αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer μίλησε ακόμα και για δύο αυξήσεις στο έτος.

Επιπλέον, η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο πιέζει χαμηλότερα την τιμή του πετρελαίου. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ συνήθως δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα. Συγκεκριμένα, τα αυξημένα επιτόκια θα οδηγήσουν υψηλότερα το δολάριο, κάνοντας τα ενεργειακά προϊόντα ακριβότερα για τους εμπόρους πετρελαίου που έχουν διαφορετικό νόμισμα. Λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 1,7% στα 46,81 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η γαλλική Alstom υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,8 δισ. ευρώ με την αμερικανική Amtrak για την κατασκευή 28 τρένων υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με τους όρους, η Alstom θα παρέχει και τεχνική υποστήριξη μακροπρόθεσμα.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,15% στις 343 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 10.544 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,4% στις 4.424 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,5% στις 8.616 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 16.655 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1173 δολ. από 1,1197 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1,327 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v