Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με στήριξη από τον ενεργειακό κλάδο. Στο επίκεντρο η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο στη Γερμανία. Πτώση για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008.

Ειδικότερα, στην άτυπη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία αποφασίστηκε-σύμφωνα με δημοσιεύματα- η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου να μειωθεί στα 32,5 έως 33 εκατ. βαρέλια από 33,2 εκατ. τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα οριστικοποιηθεί στην επίσημη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 2% στα 47,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η Deutsche Bank (-0,1%) καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάγκη κρατικής διάσωσης. Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην γερμανική βουλή, υπερασπίστηκε την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας για χαμηλά επιτόκια και υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Deutsche Bank.

Προηγουμένως, τραπεζίτες στη Γερμανία είχαν κατηγορήσει τον Ντράγκι ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έφεραν τις Deutsche Bank και Commerzbank σε δυσχερή θέση.

Πέρα από τη μετοχή της Deutsche Bank που κινήθηκε οριακά χαμηλότερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Commerzbank η οποία υποχώρησε 3,3%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 342 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,02% στις 6.919 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 10.405 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 4.443 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 8.796 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 16.338 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Total και Royal Dutch Shell να ενισχύονται 4,2% και 6.7% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1212 δολ. από 1,1218 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1,321 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v