Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα και με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αμετάβλητος ο Stoxx 600. Σε χαμηλό οχτώ μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου. Μικρή πτώση για το πετρέλαιο.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριου Ντράγκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της EKT άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Μάρτιο του 2017, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έγινε καμία συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι δηλώσεις Ντράγκι προκάλεσαν την πτώση του ευρώ σε χαμηλό οχτώ μηνών έναντι του δολαρίου και συγκεκριμένα στο 1,0871 δολ.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,59 δισ. έναντι 2,38 δισ. πέρυσι. Αντίστοιχα τα έσοδα αυξήθηκαν 4% στα 38,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η γερμανική SAP μπορεί να ανακοίνωσε μείωση 19% στα καθαρά κέρδη τριμήνου, ωστόσο αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος.

Στο μεταξύ, το ισχυρό δολάριο πιέζει την τιμή του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 2,5%. Σήμερα το πετρέλαιο υποχωρεί 0,2% στα 50,54 δολάρια ανά βαρέλι, παρά τη δήλωση του Ρώσου υπουργού ενέργειας υπέρ της μείωσης της παραγωγής αργού.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο τον Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις -8 μονάδες, από -8,2 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 344 μονάδες, σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 1,3%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε οριακή πτώση 0,09% στις 7.020 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,09% στις 10.710 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 4.536 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 9.100 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 17.166 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει οριακή πτώση 0,1% στα 1,266 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v