Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική εικόνα στις ευρωαγορές

Μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία της Τερέζα Μέι, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα σε διάφορες εταιρικές ανακοινώσεις. Ήπια άνοδο δείχνουν τα futures της Wall Street.

Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή να στρέφεται τώρα σε διάφορες εταιρικές ανακοινώσεις, αφού στη χθεσινή της ομιλία η πρωθυπουργός της Βρετανίας έστειλε κάποια θετικά μηνύματα, ώστε να καθησυχάσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Η μετοχή της Pearson κάνει "βουτιά" 27% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των επόμενων δύο ετών, παρασύροντας χαμηλότερα τον κλάδο των media. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ASML ενισχυόταν κατά 5%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που δημοσιοποίησε. Απώλειες και για τη μετοχή της Deutsche Bank, μετά την οριστοποίηση του διακανονισμού με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Τερέζα Μέι, στη χθεσινή πολυαναμενόμενη ομιλία της, αποσαφήνισε τους στόχους της για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ξεκαθάρισε πως δεν θέλει η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ωστόσο είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο με τις άλλες 27 χώρες-μέλη.

Στο επίκεντρο όμως παραμένει και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε δύο μέρες αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ. Μιλώντας στη Wall Street Journal δήλωσε πως το δολάριο είναι «υπερβολικά ισχυρό», κάτι που δυσκολεύει τον ανταγωνισμό των αμερικανικών εταιρειών με αυτές άλλων χωρών.

Κινητικότητα και στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας να αναφέρει πως η Monte dei Pasch di Siena ευελπιστεί να παρουσιάσει στην ΕΚΤ το σχέδιο αναδιάρθρωσής της στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είπε πως οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να επωμιστούν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πώληση των τεσσάρων μικρών τραπεζών που διασώθηκαν από το κράτος το 2015.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αύριο, με τις αγορές να εκτιμούν πως ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία και κατά 1,7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2013.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,13% χαμηλότερα στις 361 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχωρεί κατά 0,44% στις 4.838 μονάδες και κατά 0,17% ο ιταλικός FTMIB στις 19.262 μονάδες, ενώ κατά περίπου 0,1% ενισχύονται οι δείκτες FTSE 100 και DAX στις 7.229 και 11.551 μονάδες αντίστοιχα. 

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v