Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές μετά τη νίκη Μακρόν

Σε νέο ιστορικό υψηλό η Φρανκφούρτη, σε υψηλό εννεάμισι ετών το Παρίσι, μετά τη νίκη Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γρήγορα όμως οι επενδυτές άρχισαν να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους. Υψηλό έξι μηνών άγγιξε το ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισαν» τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αρχική ήπια άνοδο, στον απόηχο της -εν πολλοίς αναμενόμενης- νίκης του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους.

Μετά τα αρχικά χαμόγελα, η προσοχή στρέφεται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς εκφράζεται αμφιβολία πως ο Μακρόν και το κόμμα του En Marche! θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να μπορεί να νομοθετεί και να μην υπάρχει ακυβερνησία. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως η Μαρίν Λεπέν, αν και δεν εξελέγη, κατάφερε να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του Εθνικού Μετώπου.

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στο Reuters, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ευθυγραμμίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο από τις αγορές και ως εκ τούτου η έκταση του όποιου νέου «ράλι ανακούφισης» θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με αυτό που σημειώθηκε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών. 


Τα spreads μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων περιορίζονται στις 33 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ των ιταλικών-γερμανικών σε χαμηλό διμήνου. Το δε ευρώ άγγιξε νωρίτερα το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών στην Ασία, στο 1,1024 δολάριο, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο 1,0985 δολάριο.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ βγήκε πρώτο στις εκλογές του Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, ενώ στη Βουλή του Κιέλου μπαίνει για πρώτη φορά η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Εξάλλου, σήμερα το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δημοσιοποιήσει το μανιφέστο του για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,12% στις 394 μονάδες, οριακά χαμηλότερα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.293 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.404 μονάδες, ενώ οριακές κινήσεις καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.717 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης, μετά το αρχικό +0,7%, με τις μετοχές των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas και Societe Generale να υποχωρούν κατά περισσότερο από 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v