Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Β. Κορέα

Στροφή επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ κλιμακώθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλν Τραμπ πως η Πιονγκγιανγκ θα έρθει αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή» αν συνεχίσει τις απειλές, με την Β. Κορέα να «απαντά» απειλώντας με επίθεση στη νήσο Γκουάμ, όπου υπάρχει μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση.

Οι εξελίξεις αυτές «στέλνουν» τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων», όπως το γεν και ο χρυσός.

Σημειώνεται πως γενικά οι αγορές δεν έδιναν για πολύ σημασία στα κατά περιόδους «ξεσπάσματα» της Βόρειας Κορέας, ωστόσο οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί φέτος, εν μέσω ενδείξεων πως η χώρα κάνει πρόοδο στο πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων της. Όπως σχολίαζαν αναλυτές στο Reuters, το «sell-off» που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις με επίκεντρο τη Β. Κορέα πιθανότατα θα είναι βραχύβιο, αρκεί Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν να μην αναλάβουν στρατιωτική δράση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, με την ABN Amro να δημοσιεύει καλύτερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο και την Ahold Delhaize αύξηση 68% στα κέρδη της, ενώ τα κέρδη της Novo Nordisk παρέμειναν αμετάβλητα, με την εταιρεία να αναβαθμίζει όμως τους στόχους για την ανάπτυξη του έτους.

Στα ενδιαφέροντα και το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν στα σχέδια της Santander για εξαγορά της Banco Popular στην Ισπανία.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στις 381 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.502 μονάδες, κατά 0,9% ο δείκτης CAC του Παρισιου στις 5.172 μονάδες και κατά 0,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v