Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακή άνοδο σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Μικρή πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Μαδρίτη. Πάνω από τα 1.300 δολ. η τιμή του χρυσού. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου είναι η μετοχή της γερμανικής Bayer (+1,2%)μετά από δημοσιεύματα για συμφωνίες πώλησης μονάδων της αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στον αντίποδα η μετοχή της GNK PLC υποχώρησε 9,8% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ήταν κατώτερα του αντίστοιχου τριμήνου του 2016.

Στην Ουάσινγκτον, στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, χθες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπίστηκε την πολιτική της διατήρησης χαμηλών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, στελέχη της ΕΚΤ, εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τον Ιανουάριο, και τη διατήρηση του προγράμματος για τουλάχιστον εννέα μήνες.

Στο μεταξύ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υπάρχει «ενοχλητικό αδιέξοδο» ως προς το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία προτού αποχωρήσει από την ΕΕ. Η έλλειψη προόδου σημαίνει την αναβολή και της συζήτησης αναφορικά με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, ενδεχομένως μέχρι την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,29% στις 391 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κινήθηκε ανοδικά 0,5%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.556 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% στις 12.991 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5.351 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,17% στις 10.258 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακά κέρδη 0,07% στις 22.413 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 51,28 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.302 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1838 από 1,1832 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v