Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο «πράσινο» επιστρέφουν οι ευρωαγορές, με την ψήφιση του ν/σ των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ και την αισιοδοξία για συμφωνία στο Brexit να βελτιώνουν το κλίμα. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Με «άλμα» ξεκινά η εβδομάδα για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και ειδικότερα της Φρανκφούρτης, μετά την ψήφιση το Σάββατο του νομοσχεδίου των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όπου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Βρετανία και η Ιρλανδία κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση αναφορικά με το θέμα των συνόρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να προχωρήσουν και οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα πραγματοποιούν γεύμα εργασίας η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, με τη βρετανική πλευρά να ελπίζει πως θα μπορέσει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit εντός της ημέρας, υποβάλλοντας μια νέα προσφορά για τον χρηματικό διακανονισμό του διαζυγίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα, μολονότι προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Η συμφωνία με την Ιρλανδία έδωσε ώθηση στη στερλίνα, η οποία ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 0,4% στα 1,3532 δολάρια.

Εξάλλου, στο θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμβάλλει και η ολοκλήρωση του staff level agreement για την ελληνική αξιολόγηση, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να εκφράζει την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την ευρωζώνη, καθώς στο Eurogroup θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,93% υψηλότερα στις 387 μονάδες, κατά 0,47% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.335 μονάδες, κατά 1,05% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.372 μονάδες, ενώ κέρδη 1,27% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, στις 13.024 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως και 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v