Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές

Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα, που κορυφώνονται αυτές τις μέρες, στις ασιατικές αγορές που είχαν μικτή κίνηση και σήμερα και τις κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, κινούνται οι επενδυτές σήμερα.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, μετά και από τη μικτή συνεδρίαση στην Ασία, καθώς η αυξανόμενη πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο ανάγκασε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναλάβει δράση, προσφέροντας να αγοράσει απεριόριστο αριθμό ιαπωνικών ομολόγων πενταετούς έως δεκαετούς ωρίμανσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τράπεζα γνωστοποίησε πως θα αγοράσει ομόλογα 2 μονάδες βάσης υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Σε αυτή τη βάση, η Τράπεζα θα αγοράσει 10ετή ιαπωνικά ομόλογα με απόδοση 0,11%.

Το ευρώ πλησιάζει σε πολυετή υψηλά, καθώς οι συζητήσεις περί σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα, οδηγούν υψηλότερα τα κόστη δανεισμού παγκοσμίως, κάτι που προκάλεσε πιέσεις στις ασιατικές μετοχές. 

Το δυσμενές περιβάλλον στις αγορές, η μείωση των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική και η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, έπληξαν τα μεγέθη της Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε το τρίτο συνεχόμενο ζημιογόνο έτος της για το 2017. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε ζημιές ύψους 497 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες από τις ζημιές 290 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Προ φόρων, πάντως, εμφάνισε κέρδη 1,3 δισ. ευρώ. 

Η Philips ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Τα προσαρμοσμένα EBITΑ ήταν 207 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 188 εκατ. ευρώ, έναν χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα της Apple σκαρφάλωσαν σε ρεκόρ υψηλό, στα 285 δισ. δολάρια, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, από τα 268,9 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι πωλήσεις iPhone το ίδιο διάστημα κατέγραψαν μείωση 1%.

Από πλευράς οικονομικών δεδομένων, η Ιταλία δημοσιεύει σήμερα προκαταρκτικά στοιχεία πληθωρισμού. 

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,9% και βρίσκεται στις 389 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,3% στις 7.466 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται 1,2% πιο χαμηλά, στις 5.388 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχωρεί 1,4% , στις 12.822 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v