Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο QE

Τα σχόλια μελών του ΔΣ της ΕΚΤ για επίτευξη του στόχου σχετικά με τον πληθωρισμό και την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης φέρνουν θετικά πρόσημα. Εξαίρεση το Μιλάνο, όπου παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα.

Ανοδική κίνηση στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από τις δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίτευξη του στόχου όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ολοκλήρωση του QE μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ενισχύεται 0,3% ο CAC 40 στο Παρίσι, ανοδικά 0,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Κέρδη 0,5% για τον DAX στη Φραnκφούρτη, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,1%.

Νωρίτερα και μετά την ήπια θετική πρωινή έναρξη επικρατούσαν αντίθετα πρόσημα και σταθεροποιητικές κινήσεις.

Εξαίρεση στο σκηνικό, η Ιταλία. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι φόβοι για τα πιο αδύναμα κράτη στην Ευρώπη φαίνεται ότι παραμένουν, καθώς η χθεσινή ομιλία του νέου Ιταλού Πρωθυπουργού υπενθύμισε στους επενδυτές ότι ηγείται ενός συνασπισμού που είναι σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ. 

Απότομη πτώση στο Μιλάνο, όπου ο ΜΙΒ υποχωρεί 1% μετά την έναρξη με κέρδη κατά 0,3%. Σε κέρδη κατά 0,5% γύρισε η Μαδρίτη, μετά τη χαμηλότερη «πτήση» του IBEX 35 νωρίτερα.

Η εισερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας κέρδισε πάντως την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία χθες. Ο νέος Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τα σχέδια του για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και τη μείωση της φορολογίας.

Παραμένοντας στην Ευρώπη, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας υπό το νέο Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα.

Το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να κυριαρχεί στην ατζέντα των επενδυτών. Χθες, ανακοινώθηκε ότι το κοινοβούλιο των ΗΠΑ σκοπεύει να εισάγει νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Αμερικανό Πρόεδρο να πάρει έγκριση από το Κογκρέσο πριν επιβάλλει δασμούς επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας. 

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με συμβούλους του για να συζητήσει την πιθανότητα εισαγωγής από την Κίνα επιπλέον 70 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στην εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών.

Η χθεσινή άνοδος της Wall Street «τράβηξε» υψηλότερα τις ασιατικές αγορές, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και οι δασμοί Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v