Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για 6η συνεδρίαση στις ευρωαγορές

Διατηρούνται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν τα futures της Wall, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πτωτικά αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες.

Απώλειες καταγράφουν για έκτη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures της Wall, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την πορεία των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,99% στις 6149 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,95% στις 3656 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,41% στις 5.570 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαiκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,35% στις 10412 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,46% στις 7551 ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,31% στις 20125 μονάδες

Μετά από ένα θετικό τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές αγορές, με κέρδη 6,7% για τον Stoxx 600, οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, εν αναμονή μπαράζ ανακοινώσεων μακροοικονομικών μεγεθών αυτή την εβδομάδα, αλλά και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τις παραγγελίες του βιομηχανικού κλάδου των ΗΠΑ, αλλά και για τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων ξεχωρίζει η επιθετική προσφορά εξαγοράς της Sanofi Aventis για την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genzyme έναντι 18,5 δισ. δολ.

Αρνητικό είναι το κλίμα και για τον τραπεζικό κλάδο με τον δείκτη Stoxx 600 Banking να υποχωρεί κατά 0,4%. Η Ελβετία προσανατολίζεται σε επιβολή αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας από ότι θεσπίζει η Βασιλεία ΙΙΙ, τουλάχιστον ως προς τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την UBS και την Credit Suisse. Έντονες πιέσεις δέχεται και πάλι η Anglo Irish Bank.

Πτωτικά κινούνται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού έγινε γνωστό ότι οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Γερμανία μειώθηκαν κατά 18% τον Σεπτέμβριο.

Εκ διαμέτρου αντίθετο το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ενισχύονται, όπως αποτυπώνεται και από την πορεία του MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας που βρέθηκε σήμερα σε νέο υψηλό 2 ετών.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα των Financial Times, οι εισροές κεφαλαίων σε ομόλογα και μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, οδεύουν προς νέο ρεκόρ κατά το 2010, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, στις αναπτυσσόμενες αγορές που θεωρούνται πλέον ασφαλέστερες από ότι στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v