Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι ευρωαγορές, σε χαμηλό 11 μηνών, ενώ αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures της Wall. Στο στόχαστρο τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας και οι τραπεζικές μετοχές.

Πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, σε χαμηλό 10 μηνών, ενώ αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Οι ανησυχίες για την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ, η νευρικότητα που κυριαρχεί εν αναμονή του «χρησμού» των οίκων αξιολόγησης για την συμβιβαστική λύση του Κογκρέσου, αλλά και η νέα άνοδος των αποδόσεων στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα είναι οι βασικότερες αιτίες. Στο επίκεντρο βρίσκονται εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα στην ιταλική αγορά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,59% στις 6912 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,48% στις 3570 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,64% στις 5.737 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,33% στις 9287 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,57% στις 6684 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,08% στις 17527 μονάδες.

Ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 1% στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών.

Η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησε αρνητικά, παίρνοντας την σκυτάλη από την Ασία, με αφορμή τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση που υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδεύει σε πολιτική λιτότητας εν μέσω περιόδου επιβράδυνσης.

Λίγο αργότερα, στο «στόχαστρο» των επενδυτών βρέθηκαν τα 10ετή ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας, των οποίων οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ, καθώς από πολλές πλευρές διατυπώνονται αμφιβολίες για την επιτυχία του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα και για το εάν θα αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν νέες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (ο σχετικός μετοχικός δείκτης της Thomson Reuters υποχωρεί κατά 1,4%), να υποχωρήσει το χρηματιστήριο του Μιλάνου σε χαμηλό 27 μηνών, ενώ οι μετοχές της Unicredit και της Intesa Sanpaolo υποχωρούν κατά 2,5% και 3,4% αντιστοίχως. Στην Ρώμη μάλιστα, συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με βασικό θέμα στην ατζέντα τις κινήσεις των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v