Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Πτώση σχεδόν 2% στη Φρανκφούρτη και 2,7% στο Μιλάνο. Νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Απογοητεύουν τα στοιχεία ΡΜΙ για Γερμανία και ευρωζώνη. Κάτω από $1,32 το ευρώ. Πτωτικά τα futures της Wall.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν τόσο για τα νέα σενάρια που κυκλοφορούν ως προς τις κινήσεις της Fed όσο και για τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,9% στις 7.582 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,92% στις 3.638 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,62% στις 6.292 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,5% στις 8.042 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1,08% στις 6.098 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,76% στις 16.076 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα 1,32 δολ. .

Από το μέτωπο της οικονομίας, ανακοινώθηκε ότι ο ΡΜΙ Γερμανίας υποχώρησε το Φεβρουάριο και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 52,7 από 54,4 τον προηγούμενο μήνα. Σε επίπεδο ευρωζώνης τα στοιχεία ήταν εξίσου αποθαρρυντικά. Ο δείκτης διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 47,3 το Δεβρουάριο, από 48,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αντιθέτως προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη στο 49.

Πέραν αυτών, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα σενάρια ως προς τις κινήσεις της Fed. Στα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της Fed αναφέρεται ότι το θέμα του περιορισμού της ρευστότητας στην αγορά θα εξεταστεί το Μάρτιο, ενώ πολλά στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν βαθιά στο κόκκινο και τις ασιατικές αγορές, με τον Shanghai Composite να κλείνει στο -2,97%.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται πιέσεις με τη μετοχή της ΑΧΑ να υποχωρεί κατά 1,8% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2012. Στον αντίποδα, η Swiss Re ενισχύεται κατά 3,3% καθώς δήλωσε ότι θα καταβάλει συνολικά ειδικά μερίσματα 2,8 δισ. ευρώ καθώς τον προηγούμενο χρόνο δεν υπήρξαν σημαντικές φυσικές καταστροφές.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο μεταλλευτικός κλάδος με τη μετοχή της BHP Billiton να υποχωρεί κατά 2,5%, αφού και η Citigroup προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης σε «neutral» από «buy».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v