Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικές οι κινήσεις των επενδυτών. Στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο, ενώ αναμένονται και σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις. Ξεχωρίζει η Ryanair με άλμα 5%. Οι συστάσεις της Goldman Sachs. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall

  • χρηματιστήρια,Ευρώπη, ευρωπαϊκές,DAX,CAC,FTSE,Φρανκφούρτη,κέρδη,δείκτες,άνοιγμα,αγορές
Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους τόσο στις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και στο μέτωπο της οικονομίας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 9640 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,43% στις 4349 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,14% στις 6.800 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει υποχώρηση 0,19% στις 10.867 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,08% στις 6455 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,25% στις 21.115 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Ryanair με κέρδη που πλησιάζουν το 5% καθώς η low budget αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε άλμα κερδών κατά 152% για το τρίμηνο και αναβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας ενώ μάλιστα δεσμεύθηκε για την καταβολή ειδικού μερίσματος στους μετόχους.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες όμως, κινούνται με βήμα σημειωτόν, αφενός γιατί συνεχίζονται αμείωτες οι γεωπολιτικές εντάσεις, αφετέρου διότι η ατζέντα της εβδομάδας είναι γεμάτη από γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν, θα αποφασιστεί νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δις. δολ. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται το ύψος του αμερικανικού ΑΕΠ, ενώ την  Παρασκευή κοινοποιείται το επίπεδο της ανεργίας των ΗΠΑ.

«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς φαίνεται πως η σύγκρουση στην Ουκρανίαδεν θα λήξει σύντομα, αλλά υπάρχει κάποιος καθησυχασμός ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος» υποστηρίζει ο Soichiro Monji της Daiwa SB Investment. Ο ρωσικός δείκτης Micex πάντως υποχωρεί κατά 2% μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης να ορίσει αποζημίωση ρεκόρ ύψους 50 δισ. δολ. για τους μετόχους της Yukos Oil από το ρωσικό δημόσιο.

Οι επενδυτές ωστόσο, δεν στρέφονται στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις. Ο τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 3 δολ., στα 1.305 δολ. ανά ουγκιά και το ιαπωνικό νόμισμα κατά 0,1% στα 101,85 γεν ανά δολάριο. Οι αποδόσεις των 10ετών Treasury και των γερμανικών Bunds ενισχύονται κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,49% και 1 μονάδα βάσης στο 1,16% αντιστοίχως.

Προβληματισμό ωστόσο, προκαλεί η απόφαση της Goldman Sachs να υποβαθμίσει τη σύστασή της για τις τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια για τους επόμενους τρεις μήνες σε «hold» λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος προσωρινού selloff. Στην έκθεση της 25ης Ιουλίου, η Goldman Sachs υποβάθμισε επίσης τη σύσταση για εταιρικά ομόλογα σε «underweight» διατυπώνοντας πρόβλεψη αύξησης στις αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v