Κίεβο: Οι αυτονομιστές εμποδίζουν την διεθνή έρευνα για το αεροσκάφος

To Kίεβο κατηγορεί τους Ρώσους αυτονομιστές ότι δεν επιτρέπουν στην ομάδα των διεθνών ερευνητών να προσεγγίσει τον τόπο συντριβής του αεροσκάφους. Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοινώνουν οι "28" της Ευρωπαικής Ένωσης.

Κίεβο: Οι αυτονομιστές εμποδίζουν την διεθνή έρευνα για το αεροσκάφος

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίν δήλωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές εμπόδισαν την διεθνή ομάδα ερευνητών να μεταβεί στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

"Τρομοκράτες επιδίδονται στη συνήθη απαράδεκτη τακτική τους: δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να προσεγγίσουν τον τόπο συντριβής του αεροπλάνου ισχυριζόμενοι ότι ο ουκρανικός στρατός μάχεται εκεί κοντά. Το επιχείρημά τους είναι ψευδές. Η Ουκρανία τηρεί τη δέσμευσή της για εκεχειρία εντός μίας ζώνης 40 χιλιομέτρων", αναφέρει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του Ο Ουκρανός πρόεδρος κ. Ποροσένκο δήλωσε ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε εμφύλιο αλλά πολέμα ξένους μισθοφόρους.

Σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον εκτιμώντας ότι αν η Ευρώπη ορθώσει το ανάστημά της Ο Βλ. Πούτιν θα υποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ υπέρ της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της απροθυμίας της, όπως υποστηρίζεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, τάσσονται σήμερα ηγετικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Όπως γράφει στην αυριανή του έκδοση το περιοδικό SPIEGEL, την Τρίτη οι πρέσβεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στις Βρυξέλλες για τον κατάλογο των πρώτων "σκληρών" οικονομικών κυρώσεων.

Οι κυρώσεις αυτές θα στρέφονται εναντίον ρωσικών τραπεζών, εταιριών αλλά και ιδιωτών. Πιθανολογείται ότι προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί θα δώσουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους. Ελπίδα της Γερμανίας είναι να πραγματοποιηθεί γι' αυτό το λόγο έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταιϊνμάγερ, στόχος είναι τα βάρη των κυρώσεων να είναι "δίκαια μοιρασμένα".

Παράλληλα με αυτές πρόκειται να συμφωνηθούν και ορισμένοι κανόνες, στη βάση των οποίων τα μέτρα θα μπορούν να διευρύνονται «γρήγορα».

Την ίδια ώρα όμως θα προβλέπεται και μια διαδικασία άρσης των κυρώσεων, που θα εξαρτάται από τη στάση της Μόσχας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα, συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v