Σταθεροποιητικά το ευρώ πάνω από τα $1,34

Ήπιες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος. Η προσοχή στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες. Τι περιμένουν οι αναλυτές από την ΕΚΤ ενώ ο πρόεδρος Ολάντ ζητά ρητά νέα μέτρα για την αποδυνάμωση του ευρώ.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφει το ενιαίο νόμισμα καθώς ξεκινά μία εβδομάδα με βαριά ατζέντα και πολλές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών που ενδεχομένως να καθορίσουν την τάση στην αγορά συναλλάγματος.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύεται στα 1,3420 δολ. ενώ στις 30 Ιουλίου είχε αγγίξει στα 1,3360 δολ., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών. Τους τελευταίους τρεις μήνες το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά  3,2%, συνεπεία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος και σε νέο πρόγραμμα φτηνών δανείων LTRO.

Με την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,4%, ασκούνται νέες πιέσεις προς την ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ρητά σε συνέντευξή του στη Le Monde πως «το ευρώ έχει αποδυναμωθεί αλλά όχι αρκετά» και κάλεσε την ΕΚΤ να εφαρμόσει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχυθεί η ρευστότητα» και να αντιμετωπιστεί «ο πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v