Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολάντ: Το ευρώ δεν έχει υποχωρήσει αρκετά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Στο στόχαστρο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Ολάντ: Το ευρώ δεν έχει υποχωρήσει αρκετά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,αλλά και η Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της ευρωζώνης, χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί "ο πραγματικός κίνδυνος του αποπληθωρισμού" στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Φρανουσά Ολάντ, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde. 

"Πολλά θα εξαρτηθούν από το επίπεδο του ευρώ, που έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες λίγες ημέρες, αλλά όχι αρκετά" δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε: "Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία".

Σημειώνεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 0,4%, παρά τα νέα πρωτοφανή μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο, εκ των οποίων η μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος και το νέο πρόγραμμα δανείων LTRO. 

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική θέση της Γαλλίας, ο πρόεδρος Ολάντ παραδέχθηκε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχει η χώρα μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. 

"Δεν ζητούμε επιείκεια από τη Γερμανία, αλλά της ζητούμε να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Το εμπορικό της πλεόνασμα και η χρηματοοικονομική της θέση της επιτρέπουν να επενδύσει περισσότερο. Αυτό θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει για τη Γαλλία και για την Ευρώπη" δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v