Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 2,5% για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ στις 3,8950 λίρες, για να ανακάμψει λίγο αργότερα στις 3,8350 λίρες.

Πτώση έως και 2,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου καταγράφει η τουρκική  λίρα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Το τουρκικό νόμισμα έχει κάνει «βουτιά» που ξεπερνά το 9% από την αρχή του έτους.

Η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια για να βάλει φρένο στις πτώσεις της λίρας, έχει εντείνει τις ανησυχίες που προκαλούν οι βομβιστικές επιθέσεις, η οικονομική επιβράδυνση και η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των σχεδίων για ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ, στις 3,8950 λίρες, για να ανακάμψει λίγο αργότερα στις 3,8350 λίρες.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 4,1089 λιρών, από 3,9971 λίρες χθες, ενώ αυτή την ώρα η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 4,0454 λίρες ανά ευρώ.

Χθες, η διολίσθηση της λίρας ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να παρέμβει, μειώνοντας την απαίτηση για τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος κατά 50 μονάδες βάσης, κίνηση που πρόσθεσε περίπου 1,5 δισ. δολάρια ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε πως οι εξελίξεις στις αγορές παρακολουθούνται στενά και αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v