Ισχυρή άνοδος στο ευρώ λόγω πληθωρισμού ευρωζώνης

Το κοινό νόμισμα σημειώνει άνοδο 0,62%, αφότου ανακοινώθηκε πως ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης άγγιξε τον Απρίλιο υψηλά τεσσάρων ετών. Στο 3% η ανάπτυξη α' τριμήνου στην Ισπανία.

Ενισχύεται σημαντικά το ευρώ μετά την ανακοίνωση της Eurostat για επιτάχυνση σε πληθωρισμό και δομικό πληθωρισμό τον Απρίλιο, ενώ το κοινό νόμισμα ήδη εμφάνιζε ικανοποιητική άνοδο από το πρωί, λόγω στοιχείων για στέρεη ανάπτυξη στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,62% έναντι του αμερικανικού, στο 1,0941 δολάριο.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία γνωστοποίησε σήμερα πως τον Απρίλιο ο δομικός πληθωρισμός βρέθηκε σε υψηλά 4ετίας και διαμορφώθηκε σε 1,2%, ενώ συνολικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 1,9%.

Παράλληλα, ελαφρώς καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία κατέδειξαν οικονομική ανάπτυξη 3% στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο, ενισχύοντας τις βελτιώσεις επάνω στις οποίες στηρίζονται οι αγορές που αναμένουν σταδιακό περιορισμό της τόνωσης από την ΕΚΤ το ερχόμενο διάστημα.

«Παραμένουμε στην πορεία μας και περιμένουμε η νομισματική σύσφιξη (…) να επιστρέψει πλήρως στην ατζέντα», επανέλαβε ο Jeremy Stretch, στρατηγικός αναλυτής της CIBC. Ο ειδικός έκανε αναφορά στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς θα πιέσει το ευρώ, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να πυροδοτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη ανοδική ώθηση, αν ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και κερδίσει την προεδρία.

«Ο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρα διστακτικός στο να επικυρώσει μια αλλαγή στο guidance, με κίνδυνο να πιέσει το ευρώ ανοδικά, αλλά μόλις περάσουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, μπορεί να είναι καιρός το ευρώ να εμφανίσει ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Ανοδικά κινείται και η στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, κατά 0,33% στο 1,2948 δολάριο.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,37%, στις 98,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v