Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικότητα για το ευρώ με το βλέμμα σε Ιταλία-Γερμανία

Στο επίκεντρο οι εκλογές στην Ιταλία και η ψηφοφορία των μελών του γερμανικού SPD για τη συμμετοχή στον συνασπισμό κυβέρνησης -και τα δύο γεγονότα την άλλη Κυριακή. Εν αναμονή μεγάλων πολιτικών εξελίξεων, οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους.

Το ευρώ υποχωρεί σήμερα και είναι σε πορεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε σχεδόν τέσσερις μήνες καθώς οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους πριν από μία «μεγάλη εβδομάδα» για τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος, υπό την οπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής.

To αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών στις 4 Μαρτίου και η ψηφοφορία των μελών του γερμανικού SPD για τη συμμετοχή σε έναν ακόμη συνασπισμό με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ, επίσης την ίδια μέρα, είναι δύο γεγονότα που μπορεί να ενεργοποιήσουν νέα μεταβλητότητα στην αγορά.

Την ίδια ώρα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ότι «υπήρξε ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στην ισοτιμία του ευρώ είναι πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση».

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θεώρησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει σε αλλαγές στη φρασεολογία της, ώστε να υποδηλώσει ομαλοποίηση των πολιτικών, παρά την αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά προς τον στόχο του 2%, αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Το ευρώ με μικρές κινήσεις βρίσκεται στο 1,2314 δολάριο, ο δείκτης δολαρίου σταθεροποιείται στα 89,13, ενώ η στερλίνα ελαφρώς ενισχυμένη είναι στο 1,3971 δολάριο. 

H κορώνα Σουηδίας υποχωρεί στο πιο αδύναμο σημείο του τελευταίου χρόνου, μετά από αναφορές που δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αναβάλει τα σχέδια της για έναρξη ανόδου των επιτοκίων. 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v