Το ράλι του δολαρίου στέλνει το ευρώ σε νέο χαμηλό για το 2018

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα. Νέα υποχώρηση για τα νομίσματα και των αναδυόμενων αγορών. Ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών, ότι τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια θα μειώσουν τη ζήτηση για το χρέος και τα νομίσματα τους.

Άλμα κάνει το δολάριο στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις σε σχέση με τα νομίσματα αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, στέλνοντας το ευρώ σε νέο χαμηλό σημείο για το 2018.

Την ίδια ώρα, ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, προειδοποίησε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να «εκπλήσσονται» από περαιτέρω σύσφιξη πολιτικής από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

O δείκτης δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων ενισχύεται 0,4%, φτάνοντας στο πιο ισχυρό επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτή την ώρα, βρίσκεται στα 92,97.

Το ευρώ υποχωρεί 0,3%, στο 1,1887, ενώ η στερλίνα τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,3% χαμηλότερα, στο 1,3511 δολάριο. Την ίδια ώρα το δολάριο κερδίζει 0,75% σε σχέση με το δολάριο Καναδά.

Στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τους Financial Times, το μεξικάνικο πέσο διολισθαίνει 0,66% στα 19,591 ανά δολάριο ενώ η τουρκική λίρα χάνει 0,5%, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,294 λίρες ανά δολάριο.

Σε ομιλία του στη Ζυρίχη, ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι «οι αγορές δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται από τις δράσεις μας, αν η οικονομία εξελίσσεται σε συμφωνία με τις προσδοκίες». Υπογράμμισε ότι οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να είναι ικανές να αντέξουν τη σύσφιξη της Fed και του αναπτυγμένου κόσμου.

Ωστόσο, η πτώση σήμερα αναδεικνύει τις ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια θα μειώσουν τη ζήτηση για χρέος και νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v