Σε χαμηλό 5ετίας οι τιμές εμπορευμάτων

Σε χαμηλό δύο ετών η τιμή του πετρελαίου Brent. Πτωτική πορεία στα αγροτικά εμπορεύματα, αλλά και στα βασικά μέταλλα. Οι αρνητικές ειδήσεις από την Κίνα και η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΟΟΣΑ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων, εν μέσω αρνητικών εκπλήξεων από το μέτωπο της οικονομίας. Ο δείκτης Bloomberg Commodity που αποτυπώνει 22 futures εμπορευμάτων, υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2009, καταγράφοντας υποχώρηση 0,4% στις 120,81 μονάδες. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 3,8% φέτος και οδεύει στον τέταρτο χρόνο πτωτικής πορείας.

Η τιμή του πετρελαίου Brent βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, ενώ η τιμή της σόγιας καταγράφει χαμηλό 4ετίας. Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent για τα συμβόλαια Οκτωβρίου υποχωρεί 0,9% στα 96,21 δολ. ανά βαρέλι που είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2012. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού υποχωρεί 0,9% στα 91,44 δολ. ανά βαρέλι. Σε χαμηλό τριών μηνών βρίσκεται και η τιμή του χαλκού (6.770 δολ.),ενώ την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε 1,68%.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι ειδήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της ευρωζώνης, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο 6,9% σε ετήσια βάση, από 9% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Δεκέμβριο του 2008 και συμπίπτει με πληθώρα ακόμη στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ο κινεζικός δράκος επιβραδύνει. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,2%, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια επιβραδύνθηκε στο 16,5%, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 10% οκτάμηνο του έτους.

Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει πλέον ανέφικτο τον στόχο  του Πεκίνου για ανάπτυξη 7,5% το 2014, ενώ η Royal Bank of Scotland υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 7,2% έναντι αρχικής εκτίμησης 7,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v