Στα 81,78 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα στο πετρέλαιο έκλεισε στα 81.78 $/barrel, με άνοδο 0.33% αν και στο ηλεκτρονικό trading τα συμβόλαια του αργού κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στα 82.51 $/barrel.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα εβδομαδιαία στοιχεία από το DOE, όπου παρουσιάστηκε μείωση κατά 3.8 εκατομμύρια βαρέλια στα αποθέματα του αργού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα αποθέματα της βενζίνης παρουσίασαν απρόσμενη αύξηση κατά 400 χιλιάδες βαρέλια, όμως παραμένουν ακόμα 9.9% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι την ίδια εποχή.

Έτσι σήμερα ενώ στο ηλεκτρονικό trading τα συμβόλαια του αργού κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στα 82.51 $/barrel, στη συνέχεια μετά από την ανακοίνωση των αποθεμάτων, οι πωλητές πήραν την πρωτοβουλία και οδήγησαν το συμβόλαιο του Οκτωβρίου έως και τα 80.87 $.

Μετά το μέσο όμως της συνεδρίασης εμφανίστηκαν ξανά αγοραστές, ενόψει και της λήξης των συμβολαίων του Οκτωβρίου αύριο, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να κλείσει τελικά στα 81.78 $/barrel, με άνοδο 0.33%.

Στα προϊόντα αξιοπρόσεκτη ήταν η βενζίνη, όπου τα συμβόλαια του Οκτωβρίου ενισχύθηκαν κατά 1.71% και έκλεισαν στα 209.55 cents/gallon, ενώ το φυσικό αέριο ακολούθησε αντίθετη πορεία και έκλεισε στα 6.115 $/MMBtu, με πτώση 6.9%

Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι στα πολύτιμα μέταλλα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν την χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Fed ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα της Αμερικής είναι έντονα θορυβημένη από την ήδη άσχημη κατάσταση της αγοράς κατοικίας στη χώρα και αναμένει ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι παράγοντες που έχουμε αναφέρει κατά καιρούς (εξασθένηση του δολλαρίου, χρήση των πολύτιμων μετάλλων ως αντιστάθμιση ενδεχόμενης αύξησης του πληθωρισμού, θεμελιώδη της αγοράς των μετάλλων, υψηλές τιμές του πετρελαίου) παραμένουν σε πλήρη ισχύ και λειτουργούν ενισχυτικά για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των πολύτιμων μετάλλων.

Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού (σειράς Οκτωβρίου) ενισχύθηκαν κατά 0.84% σήμερα και έκλεισαν στα 723 $/oz, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 727.4 $.

Κέρδη της τάξεως του 1.39% κατέγραψαν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο ασήμι και διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης στα 13.105 $/oz.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v