Πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος οι αποδόσεις των gilt

Η απόδοση των βρετανικών κρατικών ομολόγων που λήγουν το Μάρτιο του 2019 και του 2020 υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος την Τετάρτη. Στο ιστορικό χαμηλό του 0,541% η απόδοση του 10ετους τίτλου.

Τα βραχυπρόθεσμα βρετανικά ομόλογα διολίσθησαν πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος την Τετάρτη, καθώς το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της BoE συνεχίζει να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων με ωρίμανση το Μάρτιο του 2019 και το Μάρτιο του 2020 υποχώρησε στο 0,017% και 0,015% αντίστοιχα, κάτι που όπως επισημαίνουν οι Financial Times σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν ουσιαστικά για να κρατήσουν τους τίτλους ως την λήξη.

Σημειώνεται πως η απόδοση του ομολόγου με λήξη το Μάρτιο του 2018 είχε υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος στις 30 Ιουνίου, μετά από δήλωση του διοικητή της ΒοΕ, Mark Carney, ότι το Brexit θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετους βρετανικού ομολόγου έπεσε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,541%, καταγράφοντας πτώση 3,9 μονάδων βάσης. Πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η απόδοση του βρετανικού gilt ήταν στο 1,4%.

«Η πτώση δεν αντανακλά μόνο τις προσδοκίες για χαμηλότερο ανάπτυξη κα για επιτόκιο 0% από την κεντρική τράπεζα, αλλά είναι και το αποτέλεσμα της απόφασης της BoE να αγοράσει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά» δήλωσε αναλυτής της Julius Baer στους F.T.

Την Τρίτη, η ΒοΕ δεν βρήκε αρκετούς τίτλους να αγοράσει για να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει την δεύτερη ημέρα του διευρυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έλαβε προσφορές για την πώληση £1,118 δισ. ομολόγων έναντι στόχου για 1,17 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v