Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλά πέντε εβδομάδων το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 46,04 δολάρια/βαρέλι και ανεβαίνει 0,66%, ενώ το Brent ενισχύεται 0,52% στα 48,60 δολάρια. Εντείνονται οι προσδοκίες για ανεπίσημες διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ, ενώ η Ρωσία δήλωσε ανοικτή στις συζητήσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κοντά σε υψηλά πέντε εβδομάδων, καθώς οι παραγωγοί συζητούν για πιθανή ανάληψη δράσης για τόνωση της αγοράς τον επόμενο μήνα.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 46,04 δολάρια το βαρέλι εμφανίζοντας άνοδο 0,66%, ενώ το Brent ενισχύεται κατά 0,52% στα 48,60 δολάρια.

Το Reuters τονίζει ότι σύμφωνα με τους traders οι προηγούμενες πτώσεις ήταν το αποτέλεσμα εξαργύρωσης κερδών μετά το ράλι δύο εβδομάδων. Η άνοδος των δύο τελευταίων ημερών έχει πυροδοτηθεί από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι παραγωγοί πετρελαίου ενδέχεται να προχωρήσουν σε ενέργειες -πιθανώς σε πάγωμα της παραγωγής- για να χαλιναγωγήσουν την υπερπροσφορά που διαρκώς μεγαλώνει.

«Το αργό ενισχύθηκε σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων καθώς συνέχισαν να αυξάνονται οι εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει ένα πιθανό πλαφόν στην παραγωγή σε ερχόμενη συνάντηση των μελών του Οργανισμού. Η Ρωσία άρχισε να συμμετέχει, λέγοντας ότι είναι κι αυτή ανοικτή σε τέτοιες συζητήσεις», επιβεβαίωσε η ANZ Bank.

Στο μεταξύ, οι Financial Times μεταδίδουν ότι την περασμένη εβδομάδα τα hedge funds ήταν πιο θετικά απέναντι στο πετρέλαιο και προστέθηκαν στους αισιόδοξους για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα αφότου ο ΟΠΕΚ άρχισε τις προσπάθειες να επηρεάσει θετικά την αγορά.

Η αναζωπύρωση των συζητήσεων για πιθανή δράση των παραγωγών οδήγησε το Brent στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Απρίλιο, αφού αυξήθηκε 6% σε περίπου 47 δολάρια το βαρέλι. Τα funds σταμάτησαν να ποντάρουν σε πτώση και αύξησαν τις θέσεις long.

Τη Δευτέρα, το Brent άγγιξε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων και έκλεισε στα 48,19 δολάρια/βαρέλι.

Οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις των μελών του ΟΠΕΚ αναμένεται να λάβουν χώρα στο περιθώριο ενός συνεδρίου ενέργειας στην Αλγερία τον επόμενο μήνα, ενώ την ίδια ώρα η Βενεζουέλα προσπαθεί να οργανώσει συνάντηση που θα περιλαμβάνει τους μεγάλους παραγωγούς εκτός του καρτέλ για να συζητηθούν πιθανά μέτρα για τόνωση των τιμών.

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία, η ANZ εκτίμησε ότι «τα νέα για επικείμενη κατάρρευση στην παραγωγή της Βενεζουέλας, επίσης υποστήριξαν τις τιμές», αναφέρει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v