Το πετρέλαιο σε πορεία προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,06% στα 53,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,11% στα 56,79 δολάρια. Ενισχύεται και ο χρυσός, που θα κλείσει το έτος με την πρώτη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό τους από το 2009 και μετά, χάρη στην συμφωνία του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή αργού για να δώσουν τέλος στην παγκόσμια υπερπροσφορά που πιέζει πτωτικά τις τιμές εδώ και δύο χρόνια.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,06% στα 53,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,11% και διαπραγματεύεται στα 56,79 δολάρια.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει στο μισό από το καλοκαίρι του 2014, οπότε ήταν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση τιμών λόγω της υπερπροσφοράς, εν μέρει εξαιτίας της «επανάστασης» του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, επιταχύνθηκε πέρυσι, όταν η Σαουδική Αραβία απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και αντ’ αυτού αγωνίστηκε για μερίδιο αγοράς.

Η νέα συμφωνία των παραγωγών σηματοδοτεί μια επιστροφή του καρτέλ στον παλιό του στόχο που είναι να υπερασπίζεται τις τιμές του μαύρου χρυσού, παρότι παραμένουν κάποιες αμφιβολίες για το αν οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά.

Πέραν της συμφωνίας, αυτό που είναι εξίσου σημαντικό για τις τιμές το 2017 θα είναι η ανάπτυξη της ζήτησης παγκοσμίως, ένα σημείο στο οποίο διίστανται οι απόψεις των forecasters.

«Βλέπουμε μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2017, με εύρος από +1,22 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι +1,57 βαρέλια/ημέρα», ανέφεραν οι αναλυτές της JBC σε έκθεση προς τους πελάτες.

«Συνολικά, όλοι οι forecasters συμφωνούν ότι η Ασία θα παραμείνει βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της ζήτησης. Όμως, δεν υπάρχει γενική συμφωνία για πόσο θα αυξηθεί ετησίως η ζήτηση από Κίνα και Ινδία», πρόσθεσαν.

Πάντως, χθεσινή έρευνα του Reuters οδήγησε σε μέση πρόβλεψη για σταδιακή άνοδο των τιμών του πετρελαίου προς τα 60 δολάρια/βαρέλι μέχρι τα τέλη του ’17, με τυχόν περαιτέρω άνοδο να αντισταθμίζεται από το ισχυρότερο δολάριο, μια πιθανή ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής και την πιθανή μη συμμόρφωση στις συμφωνημένες μειώσεις παραγωγής.

Ευνοϊκά τα πράγματα και για το χρυσό, καθώς φαίνεται πως θα σπάσει ένα τριετές πτωτικό σερί. Το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να κλείσει το 2016 με άνοδο μεγαλύτερη του 9% -αλλά και την πρώτη του εδώ και τέσσερα χρόνια- παρά την απότομη πτώση που κατέγραψε τον Νοέμβριο.

Το μέταλλο ενισχύεται κατά 0,14% και διαπραγματεύεται στα 1.159,79 δολάρια η ουγγιά.

«Ο χρυσός είχε (το 2016) εύρωστα κέρδη καθώς η ζήτηση ενισχύθηκε στη διάρκεια των περιόδων οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, μέχρι το τρίτο τρίμηνο», εξήγησε ο Mihir Kapadia, CEO της Sun Global Investments στο Λονδίνο.

Ωστόσο, το ασφαλές καταφύγιο καταγράφει πτώση σχεδόν 1% για το Δεκέμβριο, αλλά και περίπου 12% αυτό το τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες για τα αποτελέσματα του πολιτικών της διακυβέρνησης Τραμπ, που θεωρείται ότι μεταξύ άλλων θα είναι υψηλότερα επιτόκια και τιμές μετοχών το 2017, ανέφερε ο Kapadia.

Το ασήμι ενισχύεται 0,26% στα 16,260 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v