Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικών αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,85% στα 53,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,82% στα 55,90 δολάρια. Το ασήμι και ο χρυσός υποχωρούν λόγω αυξημένων προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο.

Για τρίτη συνεχόμενη διαπραγμάτευση υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα-ρεκόρ επηρεάζουν την αγορά, τη στιγμή που οι παραγωγοί τονώνουν κι άλλο τη δραστηριότητα στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,85% σε 53,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,82% και διαπραγματεύεται στα 55,90 δολάρια.

Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από το αναμενόμενο, ωστόσο έπειτα από οκτώ συνεχόμενες εβδομαδιαίες ανόδους τα αποθέματα έχουν αγγίξει το υψηλό ρεκόρ των 520,2 εκατ. βαρελιών.

Και πάλι, ο μαύρος χρυσός εξακολουθεί να κυμαίνεται εντός του περιορισμένου εύρους που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η αυστηρή συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στις συμφωνημένες μειώσεις της προσφοράς αντισταθμίζει τα αυξανόμενα αμερικανικά αποθέματα.

«Οι τιμές του αργού (…) δεν μπορούν να ξεφύγουν από το όλο και πιο περιορισμένο εύρος στο οποίο διαπραγματεύονται τον τελευταίο μήνα», διευκρίνισε η ANZ σε έκθεσή της.

«Τα στοιχεία της Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια έδειξαν μια άνοδο στα αποθέματα στις ΗΠΑ, αλλά πιο μικρή από το αναμενόμενο», επιβεβαίωσε η τράπεζα.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ άγγιξε τον Φεβρουάριο ποσοστό συμμόρφωσης 94%, καθώς μεγαλύτερες μειώσεις από τη Σαουδική Αραβία και την Ανγκόλα βοήθησαν να αντισταθμιστεί η πιο αδύναμη συμμόρφωση άλλων μελών που είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή.

Η συμμόρφωση της Ρωσίας επίσης παραμένει αδύναμη. Η παραγωγή της υποχώρησε τον Φεβρουάριο σε περίπου 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από άνω των 11,2 εκατ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters. Η χώρα είχε δεσμευθεί να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα στη διάρκεια του πρώτου μισού του 2017.

Πτωτικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί καθώς σταθεροποιείται το δολάριο και ενόσω αυξάνονται τα στοιχήματα για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed αυτό τον μήνα.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,54% στα 1.243,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,67% και διαπραγματεύεται στα 18,365 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v