Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,59% στα 54,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,67% στα 56,28 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, καθώς ενισχύεται το αμερικανικό δολάριο, στο οποίο γίνονται οι πληρωμές για το αργό. Ωστόσο, και πάλι διαπραγματεύεται γύρω σε υψηλά πολλών εβδομάδων, μετά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο ΟΠΕΚ για τη συμφωνία του με άλλους εξαγωγείς για περιορισμό της παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,59% στα 54,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,67% και διαπραγματεύεται στα 56,28 δολάρια.

Παρότι οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται πτωτικά, η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών έχει θέσει ένα κατώτατο όριο και για τις δύο ποικιλίες.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε την Τρίτη σε συνέδριο πως τα στοιχεία του Ιανουαρίου κατέδειξαν συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα άνω του 90%.

Προσθέτοντας στο αισιόδοξο αίσθημα, τα hedge funds αύξησαν την περασμένη εβδομάδα τις συνολικές θέσεις long στις τρεις κύριες συμβάσεις παραγώγων που συνδέονται με το Brent και την αμερικανική ποικιλία, κατά 51 εκατ. βαρέλια, οδηγώντας τις συνολικές εκμεταλλεύσεις στο ρεκόρ των 903 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Η συνδυασμένη θέση long έχει ονομαστική αποτίμηση άνω των 49 δισ. δολαρίων, αναφέρει το Reuters.

Η Goldman Sachs, ωστόσο, σημείωσε ότι η ανάκαμψη στην αμερικανική εξορυκτική δραστηριότητα έχει ξεπεράσει ακόμη και τις δικές της προσδοκίες, που ήταν υψηλότερες του μέσου όρου.

«Αν και η μείωση στην προσφορά από τους βασικούς του ΟΠΕΚ στον Κόλπο και από τη Ρωσία έχει ξεπεράσει τις δικές μας και τις γενικές προσδοκίες, η αγορά αρχίζει να αμφιβάλλει για το ότι αυτό θα είναι αρκετό ώστε να μεταφραστεί σε μεγάλες μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017», ανέφερε η τράπεζα σε έκθεσή της.

Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αυξημένα αποθέματα σύμφωνα με τα δεδομένα που θα δημοσιευθούν αύριο, διατηρούν ένα πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί ελάχιστα, κατά 0,02% στα 1.238,60 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,16% και διαπραγματεύεται στα 18,045 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v