Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαφριά υποχώρηση για το πετρέλαιο

Σταθεροποιείται σε γενικές γραμμές το πετρέλαιο, λόγω προσδοκιών για παράταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ στις 25 του μήνα. Ο χρυσός ενισχύεται λόγω αβεβαιότητας στις ΗΠΑ μετά την απόλυση Κόμι, που πιέζει δολάριο και μετοχές.

Υποχωρούν ελαφρώς οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες σε γενικές γραμμές σταθεροποιούνται καθώς οι traders αναμένουν παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και μετά τα μέσα της χρονιάς, αλλά και λόγω ελάττωσης των αμερικανικών αποθεμάτων στα χαμηλότερά τους από το Φεβρουάριο.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,17% στα 47,75 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,14% στα 50,69 δολάρια το βαρέλι.

«Οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να ετοιμάζονται για ανάκαμψη», εκτίμησε σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies. Παράλληλα εκτίμησε ότι το καρτέλ πράγματι θα παρατείνει τις περικοπές στη συνάντηση της 25ης Μαΐου στη Βιέννη.

Επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η πτώση κατά 5,3 εκατ. βαρέλια στα αμερικανικά αποθέματα αυτή την εβδομάδα, σε 522,5 εκατ. βαρέλια, «προσφέρει κάπως περισσότερη θεμελιώδη υποστήριξη στις τιμές».

Λόγω των χαμηλότερων αποθεμάτων και της προσδοκίας για παράταση στις μειώσεις παραγωγής, η αγορά του μαύρου χρυσού έχει δώσει ενδείξεις σταθεροποίησης αυτή την εβδομάδα, μετά τις απότομες πτώσεις τιμών την περασμένη εβδομάδα.

Εντούτοις οι αναλυτές προειδοποιούν για την προσφορά που επιμένει στις αγορές. Η νορβηγική συμβουλευτική εταιρία Rystad Energy επανέλαβε ότι «η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει κερδίσει σημαντικό momentum» και ότι υπάρχει «περιορισμένο πτωτικό ρίσκο βραχυπρόθεσμα».

Πάντως χρυσός και ασήμι ενισχύονται. Ιδιαίτερα ο χρυσός κινείται ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη διαπραγμάτευση, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμι πιέζει δολάριο και μετοχές.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,41% στα 1.229,20 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει ελαφρώς μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,77% και διαπραγματεύεται στα 16,39 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v