Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω υποβαθμίσεων στις προβλέψεις τραπεζών

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,95% στα 43,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,92% στα 46,45 δολάρια. Πτωτικά ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αν και νωρίτερα μέσα στην ημέρα ενισχύονταν εν μέρει μιας ισχυρής προοπτικής για τη ζήτηση τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο συνολικά οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν αδύναμες λόγω της άφθονης προσφοράς και του πιο άτονου outlook για την μακροπρόθεσμη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,95% στα 43,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,92% και διαπραγματεύεται στα 46,45 δολάρια.

Οι traders εκτιμούν πως η άνοδος το πρωί είχε να κάνει εν μέρει με μια «υγιή» ζήτηση που αναμένεται για τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο οι τιμές του μαύρου χρυσού άλλαξαν κατεύθυνση καθώς η αγορά παραμένει υπερκορεσμένη και μεγάλες τράπεζες υποβάθμισαν σήμερα τις προβλέψεις τους και για τις δύο ποικιλίες.

Η αμερικανική παραγωγή έχει κάνει άλμα 10% από τα μέσα του 2016 σε 9,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η αυξανόμενη παραγωγή από Νιγηρία και Λιβύη έχουν υπονομεύσει και τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, ενισχύοντας τις εξαγωγές του καρτέλ τον περασμένο μήνα.

«Η απλή αλήθεια είναι πως ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στο γεγονός ότι υπάρχει μια αύξηση παραγωγής κάπου αλλού, που εξασθενεί τις προσπάθειές τους να μειώσουν την προσφορά», σχολίασε η γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

«Ως εκ τούτου έχουμε κάνει βαθιές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις μας για τις τιμές του αργού. Βλέπουμε πλέον την τιμή του WTI κατά μέσο όρο στα 49 δολάρια το βαρέλι για το 2017 (μείον οκτώ δολάρια) και την τιμή του Brent στα 51 δολάρια το βαρέλι (μείον εννέα δολάρια). Επιπλέον αναθεωρούμε πτωτικά τις προβλέψεις για το 2018, με το WTI κατά μέσο όρο στα 45 δολάρια και το Brent στα 48 δολάρια», ανέφερε η τράπεζα.

Επίσης, η βρετανική Barclays ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε τις δικές της προβλέψεις για το Brent το 2017 και το 2018, στα 52 δολάρια το βαρέλι και για τις δύο χρονιές, από 55 και 57 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Η Barclays εξήγησε πως η υποβάθμιση οφείλεται στη βελτιωμένη τεχνολογία, που «πρόκειται να διατηρήσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα».

Ο χρυσός και το ασήμι υποχωρούν, καθώς το δολάριο και οι μετοχές κερδίζουν έδαφος ενόψει της κατάθεσης που δίνει σήμερα και αύριο η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, επάνω στην εξαμηνιαία έκθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας επάνω στην νομισματική της πολιτική και στην οικονομία.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,30% στα 1.209,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,92% και διαπραγματεύεται στα 15,485 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v