Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ενδείξεων σφικτότερης αγοράς

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,90% στα 51,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,60% στα 56,95 δολάρια. Πτωτικά κινείται ο χρυσός εν αναμονή των πρακτικών της Fed.

Θετικά τα πρόσημα στην αγορά πετρελαίου, καθώς και οι δύο ποικιλίες αναφοράς ενισχύονται για τρίτη ημέρα. Ο μαύρος χρυσός στηρίζεται από ενδείξεις για σταδιακή σύσφιξη της αγοράς έπειτα από χρόνια υπερπροσφοράς, αν και το outlook για το 2018 παραμένει λιγότερο βέβαιο.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,90% στα 51,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,60% στα 56,95 δολάρια το βαρέλι.

Traders επισημαίνουν ότι περιμένουν σημερινά και αυριανά στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων, σε αναζήτηση ενδείξεων για την κατεύθυνση των τιμών.

Συνολικά, πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι βραχυπρόθεσμες συνθήκες συσφίγγονται.

«Αναβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας για την τιμή του Brent το πρώτο τρίμηνο του 2018 κατά πέντε δολάρια το βαρέλι, στα 56 δολάρια», ενημέρωσε η Barclays. «Μειώσεις στα αποθέματα πιθανότατα θα κάνουν την αγορά να επανεστιάσει σε γεωπολιτικούς κινδύνους και στα χαμηλά επίπεδα της ανεκμετάλλευτης πλεονάζουσας παραγωγικότητας», πρόσθεσε η τράπεζα.

Στήριξη στις τιμές προέρχεται και από την οικονομική ανάπτυξη, καθώς το ΔΝΤ προέβλεψε αργά την Τρίτη πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 3,6% φέτος και 3,7% το 2018.

Το Brent έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής φέτος στα 52,70 δολάρια κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με την Barclays, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ανέλθει στα 53 δολάρια το βαρέλι.

Παρά την άνοδο, η τράπεζα εκτιμά πως το πετρέλαιο θα υποχωρήσει ξανά το 2018 και κατά το δεύτερο τρίμηνο πιθανότατα να ξαναβρεθεί στα 48 δολάρια το βαρέλι, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας παραγωγής.

Πράγματι, μιλώντας στο Reuters Global Commodities Summit, ο Ian Taylor, διευθύνων σύμβουλος στον κορυφαίο traders πετρελαίου Vitol, επεσήμανε εχθές πως η αμερικανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,5-0,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα ακόμη την επόμενη χρονιά, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται.

Γενικότερα, ο Taylor σχολίασε πως οι αγορές κινούνται «βαρετά μέσα σε ορισμένο εύρος» και πως «τα περιθώρια είναι πολύ, πολύ σφικτά».

Πτωτικά κινείται ο χρυσός καθώς το δολάριο ανακάμπτει ελάχιστα από βαριές απώλειες, με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed αυτού του μήνα, σε αναζήτηση ενδείξεων για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,15% και διαπραγματεύεται στα 1.291,80 δολάρια η ουγγιά.

Πτώσεις και για ασήμι και χαλκό, ενισχύονται παλλάδιο και πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v