Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ανεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια οικονομία

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 και το 2018 το ΔΝΤ. Καλύτερη η εικόνα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Σε ποια σημεία παραμένει ατελής η ανάκαμψη.

ΔΝΤ: Ανεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια οικονομία

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Word Economic Outlook, στο οποίο αναβαθμίζει οριακά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πέρυσι, όταν η παγκόσμια οικονομία ήταν αντιμέτωπη με στάσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το Ταμείο προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος και 3,7% το 2018, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και αρκετά πάνω από το 3,2% με το οποίο αναπτύχθηκε το 2016.

Για το 2017, η αναβάθμιση οφείλεται στις καλύτερες προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ για την επόμενη χρονιά μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η τρέχουσα επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι αξιοσημείωτη γιατί είναι εξαιρετικά διευρυμένη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά αυτή τη δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2017, έναντι πρόβλεψης για 2% τον Απρίλιο, καθώς αναμένεται ισχυρότερη επίδοση στην ευρωζώνη, στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Στον αντίποδα, η ανάπτυξη έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη παραμένει ατελής

Στο νέο WEO το ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο πως η ανάκαμψη παραμένει ατελής σε τρία σημαντικά επίπεδα.

Πρώτον, η ανάκαμψη είναι ατελής εντός των χωρών. Αν και το ΑΕΠ πλησιάζει τα δυνητικά του επίπεδα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση των μισθών είναι χαμηλή. Η υποτονική αυτή αύξηση των μισθών ακολουθεί μια μακρά περίοδο κατά την οποία τα μέσα πραγματικά εισοδήματα ενισχύθηκαν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι τα υψηλά εισοδήματα.

Η άνοδος των ανισοτήτων στο εισόδημα και στον πλούτο έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Δεύτερον, η ανάκαμψη είναι ατελής μεταξύ των χωρών. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ωφελείται από την τρέχουσα ανάπτυξη, οι αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού εισοδήματος που εξάγουν ενέργεια και άλλα εμπορεύματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Τρίτον, πίσω από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, η μεσοπρόθεσμη τάση σε πολλές οικονομίες θα είναι χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά χαμηλότερος από ό,τι τη δεκαετία πριν από την παγκόσμια κρίση του 2007-2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v