Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για το πετρέλαιο λόγω αύξησης των αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,91% στα 50,32 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει πτώση 1,44% στα 56,12 δολάρια. Σε υψηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός, άλμα 2,23% για το παλλάδιο.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, αφότου έκθεση κατέδειξε ότι αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να συσφίξει την αγορά μειώνοντας την παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί πολύ, κατά 1,91% στα 50,32 δολάρια το βαρέλι. Το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,44% και διαπραγματεύεται στα 56,12 δολάρια.

Και οι δύο ποικιλίες κατέγραψαν ράλι τις τρεις τελευταίες διαπραγματεύσεις, μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ έχει βοηθήσει την άνοδο τιμών, ωστόσο traders τονίζουν πως η προσφορά παραμένει άφθονη παρά τις περικοπές, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξανόμενης αμερικανικής παραγωγής.

Η μεγαλύτερη παραγωγή στις ΗΠΑ επιτρέπει στις εταιρίες της χώρας να εξάγουν διαρκώς αυξανόμενους όγκους στις παγκόσμιες αγορές, τροφοδοτώντας τα αποθέματα και υπονομεύοντας τις προσπάθειες του καρτέλ.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού διογκώθηκαν κατά 3,1 εκατ. σε 468,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του American Petroleum Institute.

Πάντως η αγορά προβλέπει πως ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τις μειώσεις παραγωγής που προς το παρόν πρόκειται να λήξουν στα τέλη Μαρτίου. «Υπάρχει ελάχιστη αμφιβολία πως οι κορυφαίοι παραγωγοί έχουν ξαναδεσμευτεί να κάνουν ότι χρειαστεί για να υποστηρίξουν την αγορά», τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε σημερινή του έκθεση.

Όπως πρόσθεσε, «για του χρόνου, οι αγορές αργού και προϊόντων πετρελαίου φαίνονται ευρέως εξισορροπημένες, αν υποθέσουμε πως ο ΟΠΕΚ θα κρατήσει την παραγωγή σταθερή περίπου στα τρέχοντα επίπεδα».

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι το Brent θα παραμένει μεταξύ 50 και 60 δολαρίων το βαρέλι, αρκεί οι παγκόσμιες αγορές να παραμείνουν σε ισορροπία.

«Δεν βλέπουμε σημαντικές αιτίες για μεγάλη μείωση των αποθεμάτων από τα ακόμη υψηλά, τρέχοντα επίπεδα. Ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε σημαντικές αιτίες ώστε οι τιμές να αυξηθούν ή να ελαττωθούν σημαντικά το 2018, και το ίδιο και το 2019», τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Jeff Brown, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρίας FGE που ειδικεύεται στην ενέργεια και στο πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs εκτίμησε πως τα θεμελιώδη προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου σημαίνουν ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 58 δολάρια το βαρέλι το 2018.

Σε κάθε περίπτωση ρίσκα παραμένουν, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την άρση των κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη.

Στη Βενεζουέλα, ένα μέλος του ΟΠΕΚ με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, η οικονομική και πολιτική κρίση επίσης απειλεί την παραγωγή.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός και έχει ανέλθει σε υψηλά δύο εβδομάδων, καθώς το δολάριο κυμαίνεται σε χαμηλά δύο εβδομάδων ενόψει της αυριανής δημοσιοποίησης στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,46% στα 1.294,60 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινείται και το ασήμι, το οποίο ενισχύεται κατά 0,27% στα 17,18 δολάρια η ουγγιά. Άνοδο 1,08% καταγράφει ο χαλκός, η πλατίνα ενισχύεται 1,26% και το παλλάδιο καταγράφει άλμα 2,23% στα 980,40 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή στα υψηλότερά του από τις αρχές Σεπτέμβρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v