Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο «συγκρατεί» το πετρέλαιο κάτω από τα 70 δολάρια

Η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή προσπαθούν να «κρατήσουν» τις ήδη ανεβασμένες τιμές του αργού. Η αισιοδοξία της αγοράς έδωσε μεγάλη ώθηση και αναμένεται διόρθωση, σημειώνουν αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες σήμερα, για δεύτερη μέρα, καθώς ενδυναμώνεται το δολάριο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή, πιέζει το αργό, κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Το brent υποχωρεί κατά 1%, στα 68,76 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τα 68,75. Το αμερικανικό αργό με απώλειες 1,82%, βρίσκεται στα 64,30 δολάρια ανά βαρέλι.

«Έχω την αίσθηση ότι η αισιοδοξία της αγοράς έδωσε ώθηση στις τιμές, πιθανώς λίγο πιο ψηλά, αλλά… όσο τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται, είμαι στην στρατηγική του “buy-on-dips”, οπότε αναμένω μια διόρθωση χαμηλότερα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος στον τομέα της ενέργειας της ABN Amro, Hans van Cleef.

Η αντίστροφη σχέση του αργού με το δολάριο, όπου το πιο δυνατό νόμισμα το κάνει πιο ακριβό για επενδυτές εκτός ΗΠΑ, έχει επιβεβαιωθεί αυτή την εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, για πρώτη φορά σε 11 εβδομάδες μπορεί επίσης να κρατάει το αργό υπό πίεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η αμερικανική παραγωγή είναι ήδη στο επίπεδο της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ. Μόνο η Ρωσία παράγει περισσότερο, με μέσο όρο 10,98 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, το 2017.

Ο χρυσός, με κέρδη κατά 0,2%, βρίσκεται στα 1348 δολάρια η ουγγιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v