Η Λιβύη βγάζει το αργό από τις «χαμηλές πτήσεις»

Την ενίσχυση στις τιμές του αργού δίνει η αναστολή λειτουργίας ενός σημαντικού λιμανιού στη Λιβύη, αντισταθμίζοντας έτσι τον «κίνδυνο» χαμηλών τιμών από την υψηλή παραγωγή στις ΗΠΑ. Όλες οι φορτώσεις στο λιμάνι Zawiya έχουν διακοπεί.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού σήμερα, αν και μέχρι πριν από λίγη ώρα υποχωρούσαν εξαιτίας της ανόδου στην αμερικανική παραγωγή.

Την ενίσχυση στις τιμές δίνει η αναστολή λειτουργίας ενός σημαντικού λιμανιού στη Λιβύη, αντισταθμίζοντας έτσι τον «κίνδυνο» χαμηλών τιμών από την υψηλή παραγωγή στις ΗΠΑ.  

Το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 61,49 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0,2% από το προηγούμενο κλείσιμο. Το brent με κέρδη κατά 0,1% φτάνει στα 65,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Όλες οι φορτώσεις στο λιμάνι Zawiya, το οποίο εξάγει αργό από το πεδίο El Sharara των 308.000 βαρελιών ανά ημέρα, έχουν διακοπεί, λόγω απεργίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters.

Και τα δύο πάντως υποχώρησαν κατά περίπου 1% χθες, αφότου η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η παραγωγή σχιστολιθικού θα «χτυπήσει» νέο ρεκόρ τον Απρίλιο. 

«Οι τιμές υποχωρούσαν λόγω των ανησυχιών της αυξανόμενης παραγωγής στις ΗΠΑ… που θα μπορούσαν να ανεβάσουν και τα αμερικανικά αποθέματα», σημειώνει η τράπεζα ΑΝΖ.

«Η υπερπρομήθεια κρατούσε πίσω τους επενδυτές», τονίζει και ο Sukrit Vijayakar, διευθυντής της συμβουλευτικής Trifecta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v