Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

Οι προειδοποιήσεις από Jefferies και Barclays για Ιράν και Βενεζουέλα. Το brent κερδίζει 0,4% και φτάνει στα 79,69 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,1% και φτάνει στα 71,60 δολάρια.

Οι τιμές του αργού ενισχύονται και σήμερα και μπαίνουν σε πορεία για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, με ώθηση από την ισχυρή ζήτηση, την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, την υποχώρηση της παραγωγής από την Βενεζουέλα και τις διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Νιγηρία.

Το brent σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,4% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 79,69 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ χθες έσπασε το φράγμα των 80 δολαρίων για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014. Το αμερικανικό αργό, με ημερήσια κέρδη 0,1%, φτάνει στα 71,60 δολάρια.

Οι αυξήσεις στις τιμές έχουν θορυβήσει τις χώρες που κάνουν μεγάλη κατανάλωση. Η Σαουδική Αραβία σημείωσε χθες ότι διαβεβαιώνει πως θα υπάρχει αρκετός εφοδιασμός, την ώρα που η Ινδία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις τιμές.

Ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih επικοινώνησε με τον υπουργό Πετρελαίου της Ινδίας για να του δώσει διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies, οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα απομακρύνουν περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αγορά.

Την ίδια ώρα, η Barclays σημειώνει ότι η παραγωγή από τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Η χώρα, μέλος του ΟΠΕΚ, είχε παραγωγή 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τον Απρίλιο.

Ο χρυσός, με ημερήσιες απώλειες 0,2%, φτάνει στα 1.286 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v