Η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα ρίχνει το αργό

Επιβαρυντικός παράγοντας παραμένει και η αυξημένη αμερικανική παραγωγή, που έφτασε σε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, στα 10,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για 28% αύξηση μέσα σε δύο χρόνια ή 2,3% κατά μέσο όρο ανά μήνα.

Αρνητική κίνηση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, απομακρυνόμενες από τα πρώτα κέρδη, καθώς η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα και η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή ρίχνουν το βάρος τους στην αγορά.

Το brent, με απώλειες 0,5%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 76,91 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό, χαμηλότερα 0,4%, στα 65,69 δολάρια.

Υποστήριξη στις τιμές δίνεται από τα προβλήματα στον εφοδιασμό της Βενεζουέλας και τις περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Επιβαρυντικός παράγοντας οι εισαγωγές της Κίνας τον Μάιο, οι οποίες κινήθηκαν χαμηλότερα από το ρεκόρ που είχαν φτάσει έναν μήνα νωρίτερα. Οι παραγγελίες ήταν 39,05 εκατ. τόνοι ή 9,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, ενώ τον Απρίλιο ήταν 9,6 εκατ.

Άλλος παράγοντας είναι η αυξημένη αμερικανική παραγωγή, που έφτασε σε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, στα 10,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πρόκειται για 28% αύξηση μέσα σε δύο χρόνια ή 2,3% κατά μέσο όρο ανά μήνα, από τα μέσα του 2016 και βάζει τις ΗΠΑ μία ανάσα μακριά από το να γίνει η κορυφαία παραγωγός χώρα. Μόνο η Ρωσία παράγει περισσότερο – με 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παρά τη σημερινή υποχώρηση, το brent παραμένει 15% υψηλότερα από την αρχή της χρονιάς.

Ο χρυσός, με σταθεροποιητικές κινήσεις, στα 1.303,20 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v