Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό στα $1664,9/oz

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα που αποτυπώθηκε στο ταμπλό στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης σε ότι αφορά τις δύο βασικές κατηγορίες της αγοράς των commodities.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡB

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα που αποτυπώθηκε στο ταμπλό στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης σε ότι αφορά τις δύο βασικές κατηγορίες της αγοράς των commodities, με τα συμβόλαια στο ενεργειακό complex να υποχωρούν λόγω αμφιβολιών για το ρυθμό ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, την ώρα που στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στην κρίση χρέους και στη δίνη της υποχώρησης των μετοχικών αξιών οδήγησε στα ύψη την τιμή του χρυσού, με αλλεπάλληλα ρεκόρ σε δολάρια και ευρώ, με τον άργυρο να κερδίζει την προτίμηση των πιο επιθετικών «παικτών» της αγοράς.

Στη γλώσσα των αριθμών, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το Light crude oil (συμβόλαιο Αυγούστου) έκλεισε τη συνεδρίαση στα $91.93 το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 2%, ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $93.75 και χαμηλό στα $91.22, ενώ στα προϊόντα οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες, καθώς οι σειρές παράδοσης Σεπτεμβρίου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη έκλεισαν στα 301.84 cents/γαλόνι (-2.4%) και 293.10 cents/γαλόνι (-3.5%) αντιστοίχως.

Σημειώνεται ότι τα επίσημα εβδομαδιαία αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (US DoE) εμφάνισαν αύξηση κατά 950 χιλιάδες. βαρέλια στο αργό πετρέλαιο (έναντι αύξησης κατά 1.5 εκ. που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές), μικρή αύξηση κατά 409 χιλ. βαρέλια στα διυλισμένα προϊόντα (έναντι αύξησης κατά 1.5 εκ. που εκτιμούσαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές) και σημαντική αύξηση κατά 1.7 εκ. βαρέλια στη βενζίνη (από 250 χιλ. βαρέλια που ήταν οι μέσες προβλέψεις της αγοράς). Εξίσου σημαντική ήταν η μείωση της ζήτησης στο crude oil και τη βενζίνη.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν όπως προαναφέραμε εντυπωσιακή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου στο χρυσό κατέγραψε ρεκόρ, ανερχόμενο ενδοσυνεδριακά μέχρι τα $1675.3 ανά ουγκιά και κλείνοντας στο floor του Comex στα $1664.9, με κέρδη της τάξεως του 1.4%, ενώ το ασήμι (σειρά Σεπτεμβρίου) τερμάτισε τη συνεδρίαση στα $41.685 με κέρδη της τάξεως του 4% και υψηλό ημέρας στα $42.06/oz.


e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v