Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασε και το φράγμα του 9% το ελληνικό 10ετές

Έντονες πιέσεις στα ομόλογα του Νότου. Πάνω από το 7% οι αποδόσεις 3ετών και 5ετών ελληνικών ομολόγων. Η χειρότερη εβδομάδα για τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας από το 2012. Τι περιμένουν τώρα οι επενδυτές από την ΕΚΤ.

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται και η σημερινή συνεδρίαση για τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση των 10ετών τίτλων της Ελλάδας να ξεπερνά το 9%, ενώ έντονες πιέσεις δέχονται ευρύτερα τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. 

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας ενισχύονται κατά 3-4 μονάδες βάσης στο 2,25%, 2,62% και 3,54% αντιστοίχως. Στην εβδομάδα, ενισχύθηκαν κατά 25 με 50 μονάδες βάσης από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων ημερών. Τα yield Ελλάδας και Ιταλίας εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2012.

Τα ελληνικά 10ετή yield ενισχύονται κατά 13 μονάδες βάσης στο 9,08% ενώ οι αποδόσεις των 3ετών και των 5ετών ομολόγων βρίσκονται πάνω από το 7%. «Είναι σαφές πως οι αγορές δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και πως οι ηγέτες της χώρας θα πρέπει να ακούσουν αυτό το μήνυμα» δήλωσε ο Jan von Gorich της Nordea

«Το βασικό θέμα σε αυτό το σημείο πλέον είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Περιμένουμε για οποιαδήποτε ένδειξη για αρχή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει» εξηγεί trader μιλώντας στο πρακτορείο Reuters το οποίο σχολιάζει πως είναι σαφές ότι στην Ελλάδα υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος των πολιτικών εξελίξεων. 

«Ο βασικός λόγος πίσω από τις κινήσεις των αγορών είναι η εντεινόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και κυρίως η Ευρώπη» εξηγεί ο Giordano Lombardo και συμπληρώνει: «Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αποτελεσματικότητα που θα έχει ενδεχόμενη μελλοντική παρέμβαση της ΕΚΤ έστω και με αντισυμβατικά μέτρα»

Μέσα στην ημέρα αναμένονται δηλώσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και από την Τζάνετ Γέλεν της Fed.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v