Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χειρότερη εβδομάδα για τα ελληνικά ομόλογα από το 2012

Εντείνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. 'Έσπασε το φράγμα του 11% η απόδοση του 3ετούς ομολόγου. Πως ερμηνεύεται η αντιστροφή της καμπύλης.

«Η τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταγράψει τόσο κακή εβδομάδα ήταν όταν η χώρα προχωρούσε το 2012 στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Γεγονός είναι ότι το κόστος δανεισμού της χώρας έχει εκτιναχθεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει καταγράψει άλμα μεγαλύτερο των 200 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάιο του 2012. Η απόδοσή τους διαμορφώνεται σήμερα στο 9,23% καταγράφοντας άνοδο 15 μονάδων βάσης.

Χειρότερη είναι η πορεία στους 5ετείς και κυρίως στους τριετείς τίτλους, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει ότι  οι επενδυτές προβληματίζονται περισσότερο για τη βραχυπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Η απόδοση των 3ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν περισσότερο από 460 μονάδες βάσης και πλέον είναι υψηλότερες από ότι οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων.

Το 3ετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 10,961% ενώ νωρίτερα πέρασε και το φράγμα του 11%. Το 5ετές yield διαμορφώνεται στο 9,713%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v