Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ελληνικό ρίσκο επιστρέφει στα ομόλογα της περιφέρειας

Σε υψηλά έτους σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, υπό τον φόβο ενδεχόμενου Grexit. Στροφή επενδυτών στα ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων. Στο 29% η απόδοση του ελληνικού 3ετου τίτλου.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάστασης από τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιστρέψει στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τα spreads των τίτλων της περιφέρειας να παίρνουν και πάλι ανοδική τροχιά και τις αποδόσεις να εκτινάσσονται σε υψηλά έτους.

Οι επενδυτές μειώνουν την έκθεση τους στα ομόλογα των κρατών της περιφέρειες της ευρωζώνης, καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δημιουργεί φόβους μετάστασης από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν την Δευτέρα τα ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Η απόδοση του 10ετους ισπανικού τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, σκαρφαλώνει 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,43%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση της απόδοσης του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου αυξάνεται στο 2,38% και του ιταλικού στο 3,26%, το υψηλότερο επίπεδο για το 2015.

«Το χρέος της περιφέρειας είναι μια συναλλαγή υψηλού ρίσκου την δεδομένη στιγμή, δεδομένου του κινδύνου για ενός ανεξέλεγκτου sell off αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα», δήλωσε στην WSJ ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management.

«Αν δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία και η Ελλάδα βγει τελικά από την ευρωζώνη, τότε θα επικρατήσει η μεταβλητότητα» ανέφερε ο Dan Loughney, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Alliance Bernstein, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό 474 δισ. δολαρίων.

Η απόδοση του ελληνικού 3ετούς τίτλου ενισχύεται στο 29,02%, του 10ετούς στο 11,77% και του 5ετούς στο 18,58%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,28%, του ισπανικού στο 2,32% και του πορτογαλικού στο 3,15%.

Εν τω μεταξύ, υποχωρούν τα yields των γερμανικών bunds, με τους επενδυτές να στρέφονται προς τους ασφαλέστερους τίτλους της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς bund κινείται στο 0,83%, του 5ετούς στο 0,16% και του 2ετούς στο -0,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v