Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στα ελληνικά ομόλογα μετά το ΔΝΤ

Θετική η αντίδραση της αγοράς στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ αναμένεται η αξιολόγηση της S&P. Χαμηλότερα οι αποδόσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι για το QE.

Αυξημένη είναι η ζήτηση σήμερα για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς η επιφυλακτική στάση των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής χαροποίησε τους επενδυτές, ενώ η στήριξη που έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ήρθε να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα καλής θέλησης έναντι του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος.

Το ΔΝΤ έδωσε «πράσινο φως» σε μια επί της αρχής προληπτική Συμφωνία (Stand-By Arrangement)  για ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δεσμευόμενο υπό όρους να συμβάλει για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Εξάλλου, η αγορά περιμένει απόψε και την ανακοίνωση της Standard & Poor’s σήμερα για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται λίγο υψηλότερα, στο 5,27%, καθώς πλησιάζει η πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ το 2ετούς κινείται στο 3,46%.

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έδωσε σήμα πως οι συζητήσεις για την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο –χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων της ευρωζώνης –κυρίως τα ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά, που θεωρείται ότι επωφελούνται περισσότερο από το QE- κινούνται πτωτικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι δηλώσεις Ντράγκι δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να προκαλέσει ανεπιθύμητο περιορισμό των νομισματικών συνθηκών που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,51%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,08%, του ισπανικού στο 1,44% και του πορτογαλικού στο 2,98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v