Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα

Η πολιτική κρίση που "βλέπουν" οι αναλυτές στην Ισπανία μετά τα αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων, που παρασύρει υψηλότερα και τα ιταλικά yields.

Ανοδικά κινείται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου άγγιξε έως και το 1,69%, «τραβώντας» υψηλότερα και την απόδοση του ιταλικού 10ετούς, έως το 2,22%.

Στο 0,46% κινείται αυτήν την ώρα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, στο 2,39% του πορτογαλικού, στο 5,62% του ελληνικού 10ετούς, στο 4,64% του 5ετούς και στο 3,1% του 2ετούς.

«Το αν θα υπάρξει πράγματι ανεξαρτησία παραμένει ασαφές. Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ισπανία έχει εισέλθει σε βαθιά πολιτική κρίση», σχολίαζε ο Padhraic Garvey της ING.

«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στην Ισπανία τονίζουν ότι ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης ούτε οι υπερεθνικοί θεσμοί της δεν έχουν ακόμα προσφέρει κάποια φόρμουλα για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές δυνάμεις που εργάζονται για να διαλύσουν την ΕΕ», σύμφωνα με τον James Barnes της Gavekal Research. «Αυτή η αποτυχία απειλεί να επιβαρύνει σημαντικά το risk premium σε ευρωπαϊκούς τίτλους όταν αναπόφευκτα έλθεη η επόμενη κυκλική πτώση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v