Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

Οι επενδυτές δείχνουν να αποφεύγουν τους υψηλότερου ρίσκου τίτλους της ευρωπεριφέρειας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί τώρα στη Γερμανία καθιστά πιθανότερο η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να τηρήσει σκληρότερη στάση σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων αναζητούν οι επενδυτές, μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Οι επενδυτές δείχνουν να αποφεύγουν τους υψηλότερου ρίσκου τίτλους της ευρωπεριφέρειας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί τώρα στη Γερμανία -με την είσοδο του ακροδεξιού AfD στην Bundestag και τον πιθανό συνασπισμό της Μέρκελ με τους φιλελεύθερους του FDP- καθιστά πιθανότερο η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να τηρήσει σκληρότερη στάση σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που τάσσοντα υπέρ της αγοράς καθώς και μέρος του CDU/CSU αντιτίθενται στη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης», σχολιάζει η Morgan Stanley. «Ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση χρέους, το FDP πιθανότατα θα επέμενε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Αυτό υποδηλώνει αντίθετους ανέμους για την ευρωζώνη και την ευρωπεριφέρεια».

Ο αναλυτής της Commerzbank, Christoph Rieger, σχολίασε πως «το FDP θα επιμείνει στις ‘κόκκινες γραμμές’ στα σχέδια για τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενόψει της αυριανής ομιλίας του Μακρόν».

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,43%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου ενισχύεται στο 2,18%, του ισπανικού στο 1,64% και του πορτογαλικού στο 2,45%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,64%, του 5ετούς στο 4,46% και του 2ετούς στο 2,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v